Ο ΣΕΠΑΝ στο 6ο Συνέδριο ΕΕΔΣΑ

28 Φεβρουαρίου, 2020

«H μετάβαση στην κυκλική οικονομία δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη, δεδομένου ότι πρέπει να περάσουμε από ‘το νηπιαγωγείο’ του 80% ταφής απορριμμάτων ‘στα μεταπτυχιακά’ της μη παραγωγής αποβλήτων.»

Τα παραπάνω τόνισε η Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΑΝ Λένα Μπέλση μιλώντας στο 6ο Συνέδριο ΕΕΔΣΑ «ΕΛΛΑΔΑ 2020 – Προτεραιότητες Κυκλικής Οικονομίας. Συνδέοντας πολίτες, επιχειρήσεις & επιστήμονες» που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η κ. Μπέλση σημείωσε πως για να λειτουργήσει με επιτυχία η κυκλική οικονομία, πρέπει παραγωγοί και καταναλωτές να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν, π.χ. να αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων, δείκτες κυκλικότητας για τα προϊόντα.

Επίσης, υπογράμμισε πως το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία ΣΕΠΑΝ και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι εργαλείο που πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να διευκολύνει τους σχετικούς ελέγχους και να μειωθεί η παραβατικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων.

Τέλος, η κ. Μπέλση σημείωσε πως η κυκλική οικονομία γίνεται ήδη πράξη για τα μέλη του ΣΕΠΑΝ, που χρησιμοποιούν ως εναλλακτικές πρώτες ύλες ή/και εναλλακτικά καύσιμα απόβλητα και παραπροϊόντα άλλων διεργασιών. Αναφερόμενη στο παράδειγμα της τσιμεντοβιομηχανίας, επεσήμανε πως η ενεργειακή αξιοποίηση είναι λύση που ήδη εφαρμόζεται εκτενώς και με ασφάλεια, παράγει μηδενικά στερεά και υγρά απόβλητα, και δίνει διέξοδο σε υλικά που αλλιώς θα κατέληγαν στην ταφή, βοηθώντας έτσι τους στόχους για την αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής.