Ανοιχτό Σκέλος ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ΣΕΠΑΝ 2020

20 Ιουλίου, 2020

Ο ΣΕΠΑΝ διοργάνωσε την Τρίτη, 14 Ιουλίου και ώρα 17:00 το Ανοιχτό Σκέλος της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσής του.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο πέντε (5) μέτρων του Υπουργείου για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Νίκος Χιωτάκης.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΑΝ κ. Δημήτρης Κονταξής ανέδειξε τη συμβολή της Κυκλικής Οικονομίας στην επόμενη μέρα της Ελλάδας και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Κυκλική Οικονομία είναι ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα για τη χώρα και τους πολίτες της και όχι μια πολυτέλεια που μπορεί να περιμένει. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο.» Ακριβώς για το λόγο αυτό, όπως επισημάνθηκε στο Ανοικτό Σκέλος της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με αυτή τη μορφή, ο ΣΕΠΑΝ ενισχύει στρατηγικά την παρουσία του στον δημόσιο διάλογο για την Κυκλική Οικονομία.

Ο κ. Κονταξής υπογράμμισε πως με υψηλό αίσθημα θεσμικής ευθύνης, ο ΣΕΠΑΝ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν τα οφέλη της Κυκλικής Οικονομίας για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΑΝ αναφέρθηκε στην ανάγκη για:

  • Ορθή καταγραφή των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων της διαχείρισης αποβλήτων με την αξιοποίηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων και την περαιτέρω ανάπτυξή του.
  • Προτυποποίηση διεργασιών και προϊόντων ανακύκλωσης παράλληλα με τη δημιουργία δευτερογενών αγορών για τα προϊόντα αυτά.
  • Προώθηση και ουσιαστική ενθάρρυνση της βιομηχανικής συμβίωσης.
  • Ενεργοποίηση της επιβολής τέλους ταφής, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν.4042/2012.
  • Ενίσχυση της Ενεργειακής Αξιοποίησης αποβλήτων ως εναλλακτικής επιλογής της ταφής.
  • Εναρμόνιση του εθνικού θεσμικού πλαισίου με το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.
  • Διαχείριση των βιοαποβλήτων με την ενεργοποίηση του πλαισίου για τη χωριστή συλλογή τους και την ανάπτυξη δικτύων για την ανάκτησή τους.

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΑΝ επεσήμανε με έμφαση τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας στην προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας. «Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στην Κυκλική Οικονομία είναι ο ιδιωτικός τομέας. Εδώ σήμερα χτυπάει η καρδιά της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα. Εδώ που εκπροσωπούνται όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες έχουν επενδύσει, έχουν δώσει αποτελέσματα, έχουν προσφέρει και είναι έτοιμες να επενδύσουν ξανά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κονταξής.

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου.